Työ ja opetus pelaavat yhteen
Opiskelu ammattikorkeakoulussa on tänä päivänä pääosin itsenäistä, ja vastuuta otetaan lähinnä silloin kun sitä itse haluaa. Työelämässä taas edellytetään oikeaa vastuunkantoa, kun vaakakupissa ei ole enää pelkästään oma menestyminen, vaan myös yrityksen työn laatu ja tulos.
Teoriasta oikeisiin asiakkaisiin
Markkinoinnin kenttää käsitellään liiketalouden tradenomiopinnoissa markkinoinnin ja viestinnän opintokokonaisuutena. Siihen sisältyy muun muassa digitaaliseen markkinointiin perehtymistä, brändin rakentamista sekä teorialuentoja ja workshopeja asiakassuhteista.
Työelämässä markkinointiviestinnän suunnittelun keskiössä ovat asiakkaan tarpeet. Siinä mielessä asiakkaiden profiloinnin opiskelusta on ollut hyötyä: ”mitä, miksi ja kenelle -huoneentaulu” täytyy pitää mielessä kaiken aikaa.
Brändin rakentaminen ja lanseeraus toteutettiin opinnoissani todellisen yrityksen kanssa, ja se oli suhteellisen syväluotaava projekti. Roihussa olen tutustunut, miten brändin rakentamisessa pureudutaan vielä syvemmälle pieniin yksityiskohtiin. Alkupalaverista ja täysin tyhjältä pöydältä alkavassa brändin suunnittelussa on ollut kiehtovaa olla mukana.
Ei arkistoon, vaan kaikkien nähtäväksi
Työelämässä hääriminen on monipuolisuudessaan opiskelumaailmaa mielenkiintoisempaa: asiakaskontaktit eivät ole enää vain järkeilyä ja ratkaisuja, vaan todellisia tilanteita todellisten ihmisten kanssa. Viestintämateriaalit eivät enää ole pelkkiä koulukansioon piilotettavia opiskelutöitä, vaan sanomalehtiin ja nettiin päätyviä markkinointiviestinnän taidonnäytteitä.
Työharjoittelu on ollut aina olennainen osa ammattikorkeakoulussa suoritettavia tutkintoja, eikä syyttä. ”Työ tekijäänsä opettaa” on vuosikymmeniä ollut yleinen sanonta Suomessa.
Eikä syyttä.
Opettavin terveisin
Noora
Kirjoittaja työskentelee Roihu Inc:n harjoittelijana viiden kuukauden ajan lokakuuhun saakka.