10.8.2017 15.03

Hakusanojen sietämätön päälleliimaus

Niin. Yllä oleva on tietenkin täysin fiktiivinen esimerkki yrityksen verkkosivutekstistä, mutta samaan aikaan täyttä totta. Olet melko varmasti törmännyt verkossa jollain tavalla töksähtäviin, loputtomasti samoja sanoja hiukan eri muodossa toistaviin teksteihin. Entä missä suhteessa yritysten nettisivuilta löytyy tällaisen asiasanavyörytyksen vastakohtia, mielikuvallisia ja napakoita otsikkolasautuksia?

Niin kauan kuin on mahdotonta verrata tunteita herättelevän tekstisuunnittelun synnyttämien mielikuvien sekä toisaalta hakukonelöydettävyyden merkitystä liikevaihtoon, on myös mahdotonta arvottaa niitä keskenään. Pari asiaa voin kuitenkin erillisinä kertoa.

Nähdäänkö metsää puilta?

Asiasanasokeus on riehunut yrityksissä paniikinomaisesti toimialasta tai toiminnasta riippumatta jo useita vuosia. Asiasanat ovat erityisen tärkeitä verkkokauppojen kaltaisille toimijoille. Tavallisia yrityksiä ne auttavat eniten siinä, että ihmiset joille yritys on täysin tuntematon, tulevat tietoiseksi yrityksestä. Tämä on samalla se hetki, kun kävijälle muodostuu ensimmäinen kuva yrityksestä. Ja se kuva on yleensä kaikkein vahvin.

Jos etusivu on sillä hetkellä hakukonelöydettävyyden takia täynnä käsittämätöntä päälleliimattua asiasanamoskaa, voi olla että saat yhdellä iskulla kaksi vierailua sivuillasi: ensimmäisen ja viimeisen. Yrityksesi tuntevat löytävät todennäköisesti verkkosivusi muutenkin. Mutta myös he saattavat lukea sitä samaista etusivun tekstiä verkkosivuillasi. Toki on myönnettävä, että tämä kohderyhmä keskittyy harvemmin lukemaan kuin “ensikertalaiset”. Lisäksi nykyiset asiakkaat tuovat jo euroja taloon, joten uusia täytyy houkutella. Mutta miten, siitä voidaankin olla montaa mieltä.

Asiasanalistat – Just do it?

Esimerkiksi Nike-yrityksen niin sanotuissa päämetatiedoissa, jotka Google-haussa näkyvät ei ole tippaakaan tuotepudottelua. Hakukoneotsikossa (title) Nike on inspiraatio ja innovaatio maailman jokaiselle urheilijalle. Ei sanaakaan tuotteista tai edes siitä mitä yritys tekee. Kuvausosiossa (description) on sentään mainittu urheilu, harjoittelu ja ehkä hiukan yllättäen – shoppailu. Ei vieläkään ensimmäistäkään mainintaa esimerkiksi lenkkitossuista tai kengistä, jotka ovat aika olennainen palanen Nikea. Ei asiasanalistaa myöskään koodiin piilotettuna.

Kuluttajapuolen suuryrityksellä on tietysti varaa tällaiseen, kun tunnettuus on niin laajaa, ja hakunäkymässä tulee erikseen myös Niken kenkäsivustoja. Nike ei siis suinkaan tee välttämättä mitään katastrofaalisen väärin hakukonemarkkinoinnissaan.

Sivumennen sanoen, Niken Just Do It -slogan on ollut käytössä kohta 30 vuotta. Sen rahallinen arvo yritykselle on mittaamaton. Slogan ei ole enää läsnä yrityksen etusivulla, mutta hakutuloksissa kylläkin – ja ihmisten mielissä. Eli siellä kaikkein tärkeimmässä sopukassa, jonne markkinointipsykologia tähtää. Yksikään alipalkkaus- tai lapsityövoimakohu ei voi tuota muistijälkeä häivyttää – hakukoneita varten laaditusta asiasanalistasta puhumattakaan.

Tautologiakiiman avaimet Googlella

Loppupeleissä tämä tautologiakiima ei suinkaan ole yritysten vika. Sisältö on kuningas, sanotaan. Nyt Googlen pitäisi painottaa algoritmeissaan sisällön laatua, ei määrää. Sitten vasta oltaisiinkin jännän äärellä: kuinka moni yritys saisi tiedon tästä muutoksesta ja kuinka ajoissa? Entä kuinka moni kiirehtisi laittamaan koko verkkotekstinsä uusiksi, metatietoja ja koodiin piilotettuja asiasanoja myöten?

Töksähtelemättömin terveisin
Heikki

Takaisin ajankohtaisiin

Teema Vaihda teemaa