Tunne tunnekkeemme, osa 1
Kuukautiset saivat taannoin oman emojin. Tästä inspiroituneena teimme merkistöstandardia ja emojeita hallinnoivalle Unicode Consortiumille ehdotuksia muistakin tärkeistä aiheista. Samalla haluamme, että suomen kielessä ei puhuttaisi emojeista, hymiöistä tai kuvakkeista. Lanseeraamme siten sanan tunneke.
Roihun uudet tunnekkeet, olkaa hyvä!
Miesflunssa
Joka talvikuukausi tuhansilla, kenties miljoonilla miehillä on miesflunssa. Oma tunneke on iso askel kohti miesflunssan normalisoimista ja stigman purkamista, vaikkei se ratkaisekaan koko ongelmaa. Miesflunssa on kaikki muut ihmiset henkisesti ympäröivä kansantauti.
Levinneisyys: Koko Suomi
Käyttö: Yleensä vain potilaiden läheisten käytössä, sillä potilas itse on liian heikko käyttämään teknisiä laitteita.
Esimerkkilause: Tuun myöhemmin. Voisitko viedä roskat? Markolla on eli hän ei kykene.
Teini
Teinit ovat ilmiönä miesflunssaakin yleisempi. Kaikkitietävä pimeyden ja muminan ritari reagoi heikosti kysymyksiin, pyyntöihin ja käskyihin jotka liittyvät muiden huomioon ottamiseen, siivoamiseen tai hygieniaan. Jatkossa meidän muiden on kuitenkin mahdollista tunnistaa teiniys oman tunnekkeen avulla, ei pelkän tuoksun.
Levinneisyys: Koko Suomi
Käyttö: Teinien vanhemmat käyttävät substantiivina, 18-50-vuotiaat adjektiivina.
Esimerkkilause: Oot ihan (adjektiivikäyttö)
Juna ajoissa
Talvi yllätti junat. Syksyn lehdet yllättivät junat. Routa yllätti junat. Aurinko. Lakko. Huominen. Milloin mikäkin. Ehkä juuri siksi on syytä riemuita omalla tunnekkeella, kun juna on ajoissa.
Levinneisyys: Koko Suomi
Käyttö: Onnen tunteiden ilmaisu
Esimerkkilause: Voitko tulla jo puolelta?
Runebergintorttu
Kulttuurisesti merkittävät suurmiehet ja -naiset muistetaan parhaiten leivosten avulla. Mutta nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus muistaa Runebergeja myös omalla tunnekkeella!
Levinneisyys: koko Suomi, käyttöpiikki helmikuun alussa
Käyttö: Tiedotusluontoinen ilmoitus ravitsemusvalinnasta
Esimerkkilause: Tuletko kahville? Mulla on
Tunnekkeilemisiin
Heikki