Etätyöharjoittelu voi lisätä luovuutta ja omatoimisuutta

Koulumaailmassa tulee luotua oletuksia työelämästä. Siksi pyrin jo koulussa varautumaan työharjoitteluun mahdollisimman hyvin, mutta työpaikan tahti yllätti silti. Koronaepidemia teki myös harjoittelutilanteesta historiallista. Onneksi etätyöt ruokkivat luovuuttani, kirjoittaa graafisen suunnittelun työharjoittelijamme Mia.

Hain työharjoittelupaikkaa viime syyskuusta asti. Aloin menettää toivoni, kunnes pääsin Roihulle haastatteluun. Siinä kysyttiin, että olenko introvertti vai ekstrovertti. Vastaukseni oli, että ei kumpikaan, vaan siltä väliltä. Ehkä ennemmin ambivertti eli sekä ulospäin suuntautunut että harkitsevainen, tilanteen mukaan. Hyvällä mielellä lähdin haastattelusta kotiin, sillä olin saanut loistavan harjoittelupaikan.

Mielikuvat vs. todellisuus

Koulumaailmassa tulee helposti luotua erilaisia mielikuvia ja oletuksia tulevasta työelämästä: Millaisia ohjelmistoja pitää osata käyttää? Kuinka paljon aikaa on mahdollista käyttää? Miten tietotaitoni riittää?

Pyrin jo koulussa varautumaan kaikkeen tulevaan mahdollisimman hyvin. Harjoittelin vapaa-ajallani paljon Adoben ohjelmien käyttöä. Pyrin tekemään projektiluontoiset työt viikonlopun aikana valmiiksi, sillä tiesin, että työpaikan tahti on koulua nopeatempoisempi. Tietotaitoa kartoitin katsomalla paljon erilaisia tutoriaaleja YouTubesta.

Työtahti on eri maailmasta

Vaikka olin kuinka hyvin varautunut näihin kaikkiin, työpaikan tahti yllätti silti. Koulussa ja vapaa-ajalla on aikaa ideoida ja hinkata omia töitä loputtomiin, mutta työpaikalla asiat ovat toisin: asiakas saattaa odottaa tilaamaansa tuotetta tai työtä jo saman päivän aikana.

Huoneentauluni työharjoitteluun: Ota asioista ensin itse selvää. Pyydä apua vasta sitten, jos et saa asiaa sen jälkeenkään ratkaistua. Näin et kuormita työkaverisi taakkaa. Tietenkin apua saa pyytää, ja kaikki auttavat ja ohjaavat mielellään. Erilaiset graafiset ohjeistukset ovat olleet todella suuri apu työn tekemiseen.

Koulu tarjoaa pohjan, suunnittelijoiden tietotaito syventää

On ollut hienoa nähdä ja kuulla suunnittelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia. Heidän tietotaitonsa on syventänyt oppimiskokemustani entisestään. Kun koulusta on saanut hyvän pohjan alleen, on helpompi oppia lisää uutta.

Roihulla olen päässyt tekemään monipuolisia asiakastöitä. Olen saanut vastuuta ja oppinut paljon työkavereiltani. Jopa tämän koronapandemian aikana, kun kaikkien pitäisi pysyä ja työskennellä kotona, olen saanut erilaisia työtehtäviä. Se osoittaa minulle, että olen luottamuksen arvoinen.

Oivalluksia etätyöstä

Etätyöskentely sopii minulle todella hyvin, sillä olen paljon tuottavampi ja nopeampi kotona kuin työpaikalla tai koulussa. Pystyn keskittymään paremmin ja olen myös luovempi. Huono puoli etätyöskentelyssä on se, ettei palautetta saa sillä sekunnilla ja monet ratkaisut tarvitsee tehdä itse.

Kaikesta huolimatta, oikea asenne ja halu uuden oppimiseen riittää mainiosti. Kaikkea ei tarvitse osata. Tärkeintä on reipas mieli ja rohkea asenne. Virheitä sattuu, mutta niitä ei pidä pelätä.

(Etä)työharjoitteluterveisin
Mia