Verkkonäkyvyyden viidakossa, osa 1: Miten hakukoneet toimivat?

Verkkonäkyvyyteen ja nettimarkkinointiin liittyy erilaisia käsitteitä ja toiminnallisuuksia, jotka kaipaavat avaamista mahdollisimman kansankielelle. Blogin uudessa kirjoitussarjassa tarjoamme lyhyen oppimäärän aiheeseen.

Hakukoneet, nuo huutokaupan metsästäjät

Kun hakusana syötetään hakukoneeseen (esimerkiksi Googleen), hakukone pitää jokaisella hakukerralla eräänlaisen huutokaupan. Näin se järjestää jo indeksoidun ja pisteytetyn sivuinformaation pohjalta kyseisen hakusanan tulokset järjestykseen.

Indeksoinnissa verkkosivuilla oleva sisältö “tallennetaan” nettiavaruuden arkistoon, jotta hakukone tietäisi mitä sivusto pitää sisällään.


Näkyvyyden pisteytys hakusanoilla

Huutokaupassa kilpaillaan muiden sivustojen kanssa hakusanojen näkyvyyspisteistä. Mitä korkeammat pisteet hakukoneen algoritmi laskee sivustolle kulloisellakin hakusanalla, sitä korkeammalle tulossivulla pääsee. Mikäli uudet sivut vielä odottavat indeksoitumista, hakukone hakee tiedon vanhalta sivulta.


Hakukone indeksoi sivut

Olemassa oleville sivuille indeksointi on jo tehty, mutta uusien tai päivitettyjen sivujen indeksoinnissa voi kestää jopa muutama kuukausi, Kun esimerkiksi Google käy verkkosivuilla, se havaitsee uudet ja päivitetyt sivut sekä linkit – ja käyttää näitä tietoja hakemistonsa päivittämiseen.


Seuraavat askeleet: hakukoneoptimointi

Kun hakukoneen toimintalogiikka on tiedossa, aletaan miettiä miten sitä hyödynnetään parhaalla mahdollisimmalla tavalla. Tätä hakukoneoptimointia tehdään esimerkiksi avainsanojen viljelyllä, linkityksillä muilta sivuilta, sivukartan luomisella ja otsikoiksi määritettyjen tekstien sekä niin sanottujen metatietojen tarkalla suunnittelulla. Näihin palaamme blogin seuraavassa osassa, jossa käsitellään hakukonenäkyvyyttä.

Optimaalisin terveisin
Heikki